Bejelentés


FALEVELEK Falevelek árnyékában megpihenve, olvasd vándor üzenetemHírek
Az év európai fája 2019-ben

Ebben az évben a pécsi havihegyi mandulafa nyerte el az év európai fája címet. Az örök megújulás szimbóluma 135 éves. https://www.treeoftheyear.org/Vysledky?lang=hu-HU

Mi lesz a fehér akáccal?

Vitathatatlan gazdasági jelentősége mellett az akác a Kárpát-medence őshonos élővilágának, gazdag természeti örökségének egyik veszélyeztetője, ám teljes kiirtása az országból a gazdasági haszna miatt nem kívánatos és a gyakorlatban nem is lehetséges

tovább >>


Ritka fák Dél-Kínában

A Kujcsou tartomány Csecsin településén felfedezett galambfák némelyike több mint 800 éves. (2009. október)

tovább >>


Erdőtörvény

Május 25-én megjelent a Magyar Közlönyben az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény. A törvény 2009. július 10-én lép hatályba.

tovább >>


Támadnak a levéltetvek

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara előrejelzése (2009. 05.07.) Márciusban még úgy látszódott, hogy komoly hátrányban van a természet a szokásos fejlődéssel, aztán az átlagosnál melegebb április úgy felgyorsított mindent, növényfejlődést, virágzást, hogy már jó kéthetes előnyt szerzett a vegetációban. Közben az áprilisi csapadék igen elmaradt a szokásostól és a többszöri erős szeles időszak a meleggel párosulva szikkasztó hatású lett. Ma már csapadékhiány van országszerte, a helyi esők keveset tudtak pótolni, a beígért május eleji nagyobb csapadék is elmaradt, erősen látszik a határ egyenetlen fejlődésén. Az előbbiekben vázolt helyzet, nem indított el gombás fertőzéseket, de nagyon kedvez a párás meleg a levéltetveknek, szinte minden faja megjelent, szokatlanul korán és nagy számban rajzanak. A későbbiekben a száraz idő jellegzetes kártevői és a lisztharmatok erősödése várható.

Sas-hegy

2009-ben február 28-án nyit a sas-hegyi látogatóközpont Budapesten. Akik visszatérő vendégek a Sas-hegyen, azok tudják, hogy az egyik legszebb időszak a márciusi kökörcsin-virágzás. Bár most még hótakaró borít mindent, reméljük, hogy már nem kell sokáig várnunk. A tanösvény és a kiállítás mindenesetre megnyílik február 28-án, szombaton. A nyitva tartás változatlan: kedd-szombat-vasárnap 10.00-18.00 óra. A hegyre akkor is érdemes ellátogatni, ha kitart addig a tél, hiszen a Sas-hegy ilyenkor is gyönyörű!
Levél az internet vándorához

ézem a fákat. Figyelem, ahogyan évről-évre növekszenek, terebélyesednek. Némelyik már az égig ér.

 

Figyelem, ahogyan télen csillog a hó vagy a jég az ágakon, ahogyan tavasszal megduzzadnak, majd kipattannak a rügyek, ahogyan előbújnak az első zsenge zöld hajtások, ahogyan virágba borul a táj.

 

Nézem, ahogyan az üde zöld levelek átváltanak mély zöldbe, ahogyan az erős, élettel teli lombok a nagy hőségben konyulni, fonnyadozni kezdenek, majd örömmel látom, hogy egy kiadós eső után újra felfrissülnek.

 

Figyelem a fákat, ahogyan hajladoznak, hallgatom, ahogyan susognak a levelek a szélben, nyögnek az ágak a viharban.

 

Figyelem, ahogyan nyár végén, ősszel sárgulnak, rozsdásodnak a levelek és levetik a fák gyönyörű lombkoronájukat. Aztán újra kezdődik minden, és évről-évre figyelem, nézem a fákat és gyönyörködöm bennük.

 

Internet vádora pihenj meg itt, és gyönyörködj velem a fákban!

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!