Bejelentés


FALEVELEK Falevelek árnyékában megpihenve, olvasd vándor üzenetem


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hírek
Az év európai fája 2019-ben

Ebben az évben a pécsi havihegyi mandulafa nyerte el az év európai fája címet. Az örök megújulás szimbóluma 135 éves. https://www.treeoftheyear.org/Vysledky?lang=hu-HU

Mi lesz a fehér akáccal?

Vitathatatlan gazdasági jelentősége mellett az akác a Kárpát-medence őshonos élővilágának, gazdag természeti örökségének egyik veszélyeztetője, ám teljes kiirtása az országból a gazdasági haszna miatt nem kívánatos és a gyakorlatban nem is lehetséges

tovább >>


Ritka fák Dél-Kínában

A Kujcsou tartomány Csecsin településén felfedezett galambfák némelyike több mint 800 éves. (2009. október)

tovább >>


Erdőtörvény

Május 25-én megjelent a Magyar Közlönyben az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény. A törvény 2009. július 10-én lép hatályba.

tovább >>


Támadnak a levéltetvek

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara előrejelzése (2009. 05.07.) Márciusban még úgy látszódott, hogy komoly hátrányban van a természet a szokásos fejlődéssel, aztán az átlagosnál melegebb április úgy felgyorsított mindent, növényfejlődést, virágzást, hogy már jó kéthetes előnyt szerzett a vegetációban. Közben az áprilisi csapadék igen elmaradt a szokásostól és a többszöri erős szeles időszak a meleggel párosulva szikkasztó hatású lett. Ma már csapadékhiány van országszerte, a helyi esők keveset tudtak pótolni, a beígért május eleji nagyobb csapadék is elmaradt, erősen látszik a határ egyenetlen fejlődésén. Az előbbiekben vázolt helyzet, nem indított el gombás fertőzéseket, de nagyon kedvez a párás meleg a levéltetveknek, szinte minden faja megjelent, szokatlanul korán és nagy számban rajzanak. A későbbiekben a száraz idő jellegzetes kártevői és a lisztharmatok erősödése várható.

Sas-hegy

2009-ben február 28-án nyit a sas-hegyi látogatóközpont Budapesten. Akik visszatérő vendégek a Sas-hegyen, azok tudják, hogy az egyik legszebb időszak a márciusi kökörcsin-virágzás. Bár most még hótakaró borít mindent, reméljük, hogy már nem kell sokáig várnunk. A tanösvény és a kiállítás mindenesetre megnyílik február 28-án, szombaton. A nyitva tartás változatlan: kedd-szombat-vasárnap 10.00-18.00 óra. A hegyre akkor is érdemes ellátogatni, ha kitart addig a tél, hiszen a Sas-hegy ilyenkor is gyönyörű!
Almafa

Rendszertani besorolás: Ország: Növények (Plantae) Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta) Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida) Rend: Rózsavirágúak (Rosales) Család: Rózsafélék (Rosaceae) Alcsalád: Maloideae Nemzetség: Malus

Vadalma

(Malus sylvestris) Népies neve: vackor. Egész Európában elterjedt, fanyar gyümölcsöt érlelő erdei fa, a nemesített almafajták őse. Koronája sűrű, kérge szürkés, a kifejlett példányok jellemző magassága 10 m. Hajtásai gyakran tövisesek, levelei tojásdad alakú, fűrészes szélűek. Virágai ötszirmúak, fehér színűek és a lombfakadással egy időben nyílnak. Termése apró, általában zöld, esetleg pirossal bemosott, nagyon fanyar és kemény húsú alma. Nyersen nem ehető, de a belőle készített mártás kitűnő kísérője a húsételeknek, savanyú íze miatt a zsírosabb és vadhúsok ízesítője, de kompót, gyümölcskocsonya és gyümölcsbor is készíthető belőle.

Malus - Díszalma

Díszkertészeti és gyümölcstermesztési szempontból egyaránt igen fontos nemzetség. A díszként ültetett fajok, fajták, ill. azok szülőfajai eredeti hazájukban a mi tölgyeseinkhez hasonló társulások alsó koronaszintjében vagy peremén élnek vadon. Többségük ezért jól bírja klímánkat, és a szélsőségek kivételével csaknem minden kertben vagy parkban megél. Nagy értékük, hogy virágukkal és termésükkel egyaránt díszítenek, sőt színes lombú fajták is vannak közöttük. Nemesítésükkel már régóta és sok helyen foglalkoztak és foglalkoznak ma is. Hazai faj- és fajtaválasztékuk korábban is gazdag volt, az utóbbi tíz évben pedig rengeteg új fajtával gyarapodott.

Malus x purpurea - Piros díszalma

Piros virágával és őszi piros terméstömegével kettős intenzív díszt adó faj. Fajtái, valamint a hasonló megjelenésű egyéb hibridek ma a legnépszerűbbek hazánkban. Széles termetű, alacsony fa vagy bokor. Levelei kihajtáskor pirosak, gyakran nyáron is pirosaszöldek maradnak. Hajtásai, vesszői barnásvörösek, kezdetben kissé molyhosak, később kopaszak. Virágai a többi díszalmáéhoz hasonlóan április végén-május elején nyílnak. Jókora csersznye nagyságú, piros almácskái sokáig, gyakran december közepéig a növényen maradnak.
malus_x_purpurea1

Malus Golden Hornet - díszalma változat

Nagyon népszerű vadalma. Májusi virágzásáért és ősszel tömegesen megjelenő sárga terméséért kedvelt. Egyes helyeken gyümölcsét a borászok is felhasználják. Levél: levele zöld, ovális alakú. Virág: A májusban nyíló virágok bimbóban rózsaszín, kinyílva fehér színűek. Jó pollenadó. Termés: 2-2,5 cm-es tojásdad, intenzíven sárga színű- 3-4-es csoportokban, egész télen át a fán maradó. Magassága 4-5 méter Felhasználás: egyike a legszebb, termésével díszítő díszalmáknak, kiváló parkfa.
Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!