Bejelentés


FALEVELEK Falevelek árnyékában megpihenve, olvasd vándor üzenetem


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hírek
Az év európai fája 2019-ben

Ebben az évben a pécsi havihegyi mandulafa nyerte el az év európai fája címet. Az örök megújulás szimbóluma 135 éves. https://www.treeoftheyear.org/Vysledky?lang=hu-HU

Mi lesz a fehér akáccal?

Vitathatatlan gazdasági jelentősége mellett az akác a Kárpát-medence őshonos élővilágának, gazdag természeti örökségének egyik veszélyeztetője, ám teljes kiirtása az országból a gazdasági haszna miatt nem kívánatos és a gyakorlatban nem is lehetséges

tovább >>


Ritka fák Dél-Kínában

A Kujcsou tartomány Csecsin településén felfedezett galambfák némelyike több mint 800 éves. (2009. október)

tovább >>


Erdőtörvény

Május 25-én megjelent a Magyar Közlönyben az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény. A törvény 2009. július 10-én lép hatályba.

tovább >>


Támadnak a levéltetvek

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara előrejelzése (2009. 05.07.) Márciusban még úgy látszódott, hogy komoly hátrányban van a természet a szokásos fejlődéssel, aztán az átlagosnál melegebb április úgy felgyorsított mindent, növényfejlődést, virágzást, hogy már jó kéthetes előnyt szerzett a vegetációban. Közben az áprilisi csapadék igen elmaradt a szokásostól és a többszöri erős szeles időszak a meleggel párosulva szikkasztó hatású lett. Ma már csapadékhiány van országszerte, a helyi esők keveset tudtak pótolni, a beígért május eleji nagyobb csapadék is elmaradt, erősen látszik a határ egyenetlen fejlődésén. Az előbbiekben vázolt helyzet, nem indított el gombás fertőzéseket, de nagyon kedvez a párás meleg a levéltetveknek, szinte minden faja megjelent, szokatlanul korán és nagy számban rajzanak. A későbbiekben a száraz idő jellegzetes kártevői és a lisztharmatok erősödése várható.

Sas-hegy

2009-ben február 28-án nyit a sas-hegyi látogatóközpont Budapesten. Akik visszatérő vendégek a Sas-hegyen, azok tudják, hogy az egyik legszebb időszak a márciusi kökörcsin-virágzás. Bár most még hótakaró borít mindent, reméljük, hogy már nem kell sokáig várnunk. A tanösvény és a kiállítás mindenesetre megnyílik február 28-án, szombaton. A nyitva tartás változatlan: kedd-szombat-vasárnap 10.00-18.00 óra. A hegyre akkor is érdemes ellátogatni, ha kitart addig a tél, hiszen a Sas-hegy ilyenkor is gyönyörű!
Juhar

A juhar vagy juharfa korábban a juharfélék (Aceraceae), a legújabban elfogadott rendszerezés alapján a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába sorolt növénynemzetség. A nemzetség tudományos neve (Acer) a latin nyelvből származik, jelentése „éles”, ami a levelek jellegzetes csúcsaira utal, és először a francia botanikus, Joseph Pitton de Tournefort használta a növényre 1700-ban. Főleg a mérsékelt övben elterjedt kis fák vagy cserjék tartoznak ide, körülbelül 100 faj. A levelek tenyeresen karéjosak, vagy páratlanul szárnyaltak, a virágok redukáltak, gyakori a szélmegporzás. A porzók két körben helyezkednek el, számuk körönként öt, olykor csak négy. Termésük jellegzetes repítőkészülékkel ellátott ikerlependék. Faanyagának, főleg a hegyi juharénak (Acer pseudoplatanus), külön neve van: jávor.

Korai juhar

Acer platanoides Platánlevelű juharnak is nevezik. Gyors növekedésű, rövid időn belül eléri legnagyobb magasságát (25 m). Számos nemesített fajtája ismert. Alak: Terebélyes, oszlopos. Levél: Tenyeresen osztottak, ötkaréjúak, 15 cm hosszúak és 17,5 cm szélesek. Ritkásan, szálkába keskenyedően fogazottak. Hosszú, vékony levélnyelük megtörve tejnedvet ereszt. Élénkzöldek, mindkét oldalukon kopaszok. Őssszel sárgára vagy pirosra színeződnek. Kéreg: Szürke és sima. Virág: Aprók, világos sárgászöldek. Feltűnő, fürtjeik tavasszal, a lombfakadás előtt vagy azzal egy időben nyílnak. Termés: Termésszárnyai 5 cm-esek, széttartók. Származási hely: Dny-Ázsia, Európa. Élőhely: Hegyvidéki erdők.

Mezei juhar

Acer campestre Alak: Szabályosan terebélyes Kéreg: Vörösestől a narancsbarnáig, vékony pikkelyesen leváló Levél: Ujjasan ötkaréjú, lekerekített csúcsú, ősszel lehulló Virág: Sárgászöld, gátolt növésű bugában áprilisban virít Termés: 2,5 cm hosszú, éretlenül piros, csomókban lógnak az ágon Származási hely: Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia, Európa Élőhely: Erdők, sövények, cserjések A levéllemez felül fénytelen, sötétzöld, fonákja világosabb. A mezei juhar a tápanyagban gazdag vályog- vagy törmeléktalajokon az aljnövényzetben bővelkedő gyertyános tölgyesekben, az ártéri erdőktől a karsztbokorerdőkig a legtöbb erdőtársulásban előfordul, 900 méter magasságig. A mezei juhar inkább bokorra hasonlít, 10-15 m magas. A hegyi juhar 400-500 évet is elérhet, míg a korai és a mezei juhar rövidebb életűek, 150-200 évig élnek.
Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!